Vägval

Min webbsida

Rakels Hemsida

Blandade texter på berättelser, skeenden livet

Innehåll på barnkul, vuxenvärlden på något av fakta i t.ex. vårdyrket ... är det bättre nu?.....
Och vad gör jag för val i det jag möter.

Lilla kycklingen ägget

Lilla kycklingen ägget🐣🐓🥚

Det var en gång liten pluttig kyckling som med kamp ut från ägget började sin resa. Största naturliga intresset på vägen ut att picka hål i skalet och för att komma sig fram ju liksom för den naturliga instinkten. Instängdheten hade nu på allvar börjat ge sig tillkänna och utöver det så i något sätt som på en ingivelse att kunna se sig själv med blivande små kycklingsyskon likt sig skapta fast i annan färg än gul. Så konstigt och underligt skulle det inte vara att få se små syskonen som blivit till i andra färger .. men förresten, var det då så viktigt för att finnas i liv och komma sig ut i världen och.. kan en liten kyckling som lilla jag i skalet faktiskt tänka något? Hur många undringar som helst .. !?
Hur än för kycklingen så var nu största knoget i knackpickandet att ta sig ut. På det nu ivrigt mer impulsiva nerlagda pickandet så helt plötsligt bara så lite trött på sin verklighet och grubblerier ... fram gul, hm? Småbanorna krumeluriga runt runt och i lill hjärnan griller, griller, än griller i ena än andra sättet men ändå, näsa nu i att kämpa sig ännu ivrigare slut för sin födsel ut. Hurdå än så att från allra första början när man är liten en prick så väl allt för utveckling på plats där det ska även pickandet såklart syns inte men bara liksom finns och dundräkten ja den är nog gul kanske för det mesta tror ja, pip.., Får väl leva med lite av att inget alls förstå tills jag blivit stor och växt på mig och har funnit något syskon eller mamma att fråga ja någon som kan hjälpa mig klura vidare och liksom fram till hur det förhåller sig med funderingarna och allt med det färgkola, och annat viktigt. Överhuvudtaget så är det här med färger en jättestor fråga för mig att klura på och tänk så häftigt kommer bli när vi hittat lösningen i varandra ..men... nu lämnar jag det grubbleriet så länge nog med krånglet i utfärden från ägget känns som.

... Äntligen ut till livet Som i ett konstigt sätt ser jag ju nästan nu; syns mig som i en dröm eller vad som?.. den fria världen tycks mig som på en slags ingivelse och slags verklighet här.. ute ur skalet wow! ... konstigt.. men något varje fall som små som jag gillar... fri och likt på vingliga små pinnar eller vad bara nu kan springa. Ute alltså.. sååå häftigt och där kampen slut och äntligen över; tänk bara skalet kvar!; Men .. syns mig inte små syskon intill drömmer eller ..jo jag ser... dom alla ute... och liksom finns ..och i liknande resa som jag nyss gjort och; gula vanliga färgen vet ja; men än sen ..spela roll.. kul ändå och gör inget att gula huvudsaken de kan gå som jag och med sällskap lilla mig och oss till att framöver ständigt tillsammans och leka tripp tripp såååå kul. Nu har världen blivit lyckligare med oss små kycklingar tillsammans!!.. Jipii, äntligen.. hur många små gulliga fjun som helst som trippar omkring ...hur framåt kommer vi inte att på en massa bus fixa kul; stackars lilla mamma som ska hålla rätt på oss alla.

... Kycklingar i färger .. På tal om färger så på något sätt liksom har jag innan mamma berättade att det faktiskt kan finnas små gulliga ”pipisar” i flera blandade färgtyper också som exempel i röd, grön, vit kanske andra även, och då kan man vara trygg i att typ sådana små även finns. Finns alltså liksom spontant från mamma och en klurig gåva faktiskt, som hjälpt mig lilla kornet liksom förstå innan jag föddes och jag litar stenhårt på mammas inre givna anlag för de kan inte ljuga och då kan vi små vara trygga i våra dräkter. Ja tycker det är jätteläckert med många färg kostymer och småningom kommer jag framöver alltmer att gilla även sådana gulliga, fjuniga. Mamma tack för din smarta skapelse!

... Korn och smågrus .. Kornen och småstenar ja ni vet sådant som kycklingmammorna gillar väldigt väldigt mycket i backen där de ofta krafsar sig flitigt i för att göra sig god i magen och med övrigt allt annat som behövs för matsmältningen. Det är toppen låter det som att de kan göra så liksom badar i det stenrika och sandiga, oj så nyttigt. Nu är jag barn men när jag har växt på mig och blivit en större då ska ja ta efter mamma och lära mig. Tänk vad jag längtar tills den dagen när jag blir stor och inte behöver ha mamma jämt intill som tjatar då har jag redan legat i för att verkligen som hon funnit många nya korn att krafsa och leka med, och även färgerkorn såklart alldeles själv och bestämmer över då. Nog bäst att lära mig ordentligt nu före det jag blir större för alldeles snart blir det nog att gå i pipskolan med mamma. ... Trots att tjatet kan vara jobbigt så är det nog väldigt bra och nyttigt att gå i skolan och lära sig. Hur än nu allt med oss små ”fjunisar” i fortsättningen blir, så även fast att jag bara är en pytteliten en kyckling så finns och fungerar allt fullt ut i alla mina små banor visst är det krångligt men fantastiskt kuligt och skoj också.

... Klockan .. Och så klockan som bara går och går; Ja ha vad var det nu med den då och händelsen med påsk här? Klockans tickande är där man bara vet att tiden går.. Aj då nu kom jag av mig tror jag ;.. jo frågan med tick pinnarna de med ben eller något som syns och låter eller bara rör sig i tick, tack, tick, tack och där särskilt en som är jättesnabb?.. vad är det för något mamma hjälp mig? Bra att veta om tid även för en liten putt som jag ändå även om krångligt. Jag frågar mamma hon svarar och säger att där det syns med pinnar så kallas de för visare de talar om hur tiden rör sig under hela dagen och natten och även när man sover och finns i skalet och annat konstigt så rör sig tiden med visarna. Hon berättar även att den längsta och lite kortare av pinnarna är de som rör sig segt med långsam fart framåt i timmar och minuter, och om det finns en tredje pinne så går den, jätte, jätte fort och kallas för sekundvisare.. hjääälp va krångligt!??..piiip hjälp mamma!.. Tur att man hur än liten, ”färg typ”och föräldrar kan få vara och lära sig nyttigheterna i skolan, på sin egen takt växa med sig liksom och att hur nu än så precis lika älskad som andra skööönt.

... Påsk; För resten nu när mamma är alldeles inpå och vi nyss språkat på allt konstigt och jag ändå blev till så funderar i varför den här färggranna tiden kallas påsk? Mamma, är detta med firande av påsk något särskilt för oss kycklingar och som kan betyda något speciellt som är bra för oss alla människor djur och andra runtomkring. Och har det här med färger och allt fint något speciellt med sig något där förutom mammor, pappor och barn målar ägg äter massor med god mat och godis ritar teckningar busar klär ut sig som kyckling påskgumma eller sånt; finns något större vet du så snälla svara fort för allt är så mycket att fundera över nu för tiden. Mamma som brukligt sin färd nu av att leta mask stannar upp i ett enda kliv och svarar mig direkt och som alltid ger hon sina ja för mig ganska svåra svar på frågorna men så fort hon öppnar näbben eller vad det nu heter så blir det riktigt spännande på svar ändå där jag tillsist förstår, lite varje fall att höra henne berätta. Försöker ta in i så mycket jag bara kan på passande för den lilla kycklingen som ja riktigt sträcker till mig ordentligt för att få min hörsel så rätt som bara går för nu gäller att kunna lyssna och möjligen fatta något av påskens mysterium. Kan du berätta lite mer om Jesus och påsken mamma för du tycks ju förstå..? Till slut blir jag nog lite trött ändå som det känns som lite surr, men hon är så ivrig och bara fortsätter och fortsätter ... hon får väl surra då.. hm hm .. ..Berätta om Jesus mamma ... Du förstår mitt lilla hjärtegula gull att allt skapat som finns på jorden och som du och jag ser omkring oss här på backen kommer från Barnens Vän och han förstår du gillar alla barn jättemycket och alla djur och människor i alla blandade färger gillar han ... jamen kak, ka, ka hurra då även en liten pytte liten en som jag; men tack kära mamma så bra nu vet jag att jag är älskad och detta känns riktigt, riktigt gott. Tack mamma än en gång att du tog dig tid för att berätta, och senare kan jag tala om för mina kompisar, kommande små tussar som jag, och för mina vänner om allt härligt!.. så kul. ... Färggrant .. Det är ju väldigt färggrant på påsken också varje fall så är det så runt omkring överallt där jag bor här så sätter folk dunfjädrar numer bomullfjädrar i alla färger i sina riskvastar och björkträd, klär riset med olika färggranna pynt som konstgjorda ägg och annat krafs mamma och pappa har även ris med mycket mjukt och grant klädda riskvistar. Nej, nu får ja nog växa på mig lite flitigare så det händer något mer spännande i kroppen och lillhjärnan min som nu totalt slut jag måste ju vara lite påväxt och utvilad före påskafton vet ja.. men hoppas jag inte blir uppäten jag får be mamma om extra skydd! Konstigt allt... Får nog tänka mycket mera över detta när ja blir större och förstår.

... Min mamma .. På tal om mamma hon är fantastisk! Hur skulle det gå för mig och mina syskon utan henne hon har alltid ett vakande öga och finns för det mesta i sitt ivriga letande på sandkorn frö och mask med annat på bra näring i. Så vill hon ligga och bada sig i sandjord för att få fina fjädrar som hon senare putsar till glans för sig men också för pappa så klart. Hon har även berättat att en glad höna med motion och frihet för krafsande blir också en jättebra mamma för sina små kycklingar så härligt.. då vet jag att mamma som min mor och lärare är bäst av alla hon får bli min fröken i skolan. Viktigt att lära sig tror jag för jag har hört berättas av mina större syskon att man ibland kan tappa siktet i gården, och då måste ligga i för att hitta rätt på mamma för hennes hjälp till att vara fokuserad.

... Min Pappa .. Ja, han får ja träffa lite senare när han väl har behagat sig putsat och stilat färdigt.. och tänk så noga med allt det pysslet till uppvisning för pappa. Pappa har sååå grann dräkt och tuppkammen så tjusig och han gal och skriker också väldigt vackert. Jag hoppas att mitt gal och putset om jag nu är en pojke kommer att låta och fungera och vara lika tjusigt som pappas, annars så kacklar och njuter jag förnöjsamt ändå i att göra mig nöjd och glad som tjej. ... Lila färg .. Och så sist färgen lila den vet ni den älskar jag såå mycket känns så underbart varm och skön till att se på fast jag tror inte att det blev så många i just den färgen för mamma och pappa denna gång lite tröst nu då i att de kanske senare någon gång när de får nya kycklingar blir lila och då före skall jag minsann säga till dem att försöka se till att göra så många som möjligt av lila.. så kul som det kommer att bli. Fortsätter nu pickvägen och utelivet som liten kyckling med familjen alldeles uttröttad så nu sover jag en bra stund.. Oh vilken värld!.. somnar nu en liten stund igen
Kram från lilla ja kycklingen.
Glad Påsk 
Rakel Stenmark Grahn Läst 414 gånger
2015-04-03 20:29

Barnbuset med blinkande lampan

Bus med oss barn Förord/ Den här berättelsen verkligen roar en till skratt jag mår sååå gott varje gång jag blir påmind om och läser den. Tänk hur kul vi hade. /Slut förord._____________

... Hösten med höstmörkret minner mig från barndomen när jag med en kompis låg som fastklistrade efter dikeskanten och vid ett tillfälle en gång direkt höll på att skrämma ihjäl ett par som ute och flanerade för kvällen. Nu skulle busas alltså; haaa så kul.
Lampan vi rustat oss med för kvällen och buset var av den arten att den gick att ställa in i ett smattrande blinksken. Tätt efter dikeskanten skulle vi nu placera oss; Riktigt läge där vi nu alldeles blickstilla och tysta som muren skulle ligga. Intet knyst skulle höras. Så i ett väntat på ungefärligt klockslag olidligt spännande ögonblick så hör och ser vi nu paret på väg uppför efter vägen. Höet stack på benen tätt intill liggandes diket fast långbyxor, så klia gjorde det förfärligt ändå. Paret närmar sig meeen hör vi damen säga vad är det här; hänt olycka eller vi måste kolla så inte någon skadad, vi tjejer småfnissigt med varandra men kunde ju inte avslöja oss heller nu. Gick längs med vägrenen tätare och tätare intill oss och än mer tryckte vi oss intill dikeskanten.. så obekvämt och bökigt;.. hur i hela... wow de såg oss inte tack; .. viskade lite mellan varandra att nu så sant skulle ge ett riktigt skrik oh så i ett, två, tre ordentligt omedelbart våra röster ljudligt, de blev såå rädda så nästan de hoppa ur byxorna där damen började gapa i att... ”de kunde vi väl begripa att så gör man inte heller”.. bla, bla tyckte, ..och vi tyckte de var så larviga inte gilla när vi hade så kul och;  Tänk om våra föräldrar nu fick veta!.. Ja nog allt att vi fick skäll men vad gjorde det när såå trevligt.
Slutade lyckligt där vi senare hade många trevliga stunder på tal om tämligen oskyldiga barn bus. Den lilla berättelsen från barndomsåren i Lappland.

Besman ( vågen) och Farbror Nils- Petter

Sköna minnen för oss barn då för mat i frysarna. Nu som då ett måste med mat oavsett storlek på sin familj. Vår som höst med "besman en köttvåg” och slaktaren.
... Det var dags att få ny mat i frysarna vårvintern när det var gott om snö, och på landsvägen som man sa fint sparkföre. Rusta frysarna med diverse gjorde man flera gånger på året familjen var hungrig. ...
Farbror Nils- Petter... Vi hade en farbror på byn i namnet Nils- Petter som gick i gårdarna och hjälpte till med slakten. Han var en trevlig prick farbror Nils-Petter och när man såg hur han uppför byn kom åkandes på sparken var det en lycka. Av erfarenhet visste att det skulle bli en kul stund av dagen för oss barn i alla fall så. Vi barn de mindre skulle ju såklart vara med och hjälpa till, ja varje fall jag, efter skolan och vid alla typer av slakt skulle vara med intill fast kanske inte så populärt för farbror Nils-Petter och pappa. De anade nog väl vilken hjälp de skulle bli!!! ....
Vid kaffebordet .. Nu var han här och snabbt skulle det gå och maten fort till frysarna för familjens behov. När han klev in innanför dörren såg man att lite annat fanns i tanken där han närmade sig fram till köksbordet, och satte sig ner med pipan, som han stoppade för att röka. Vid bordet skulle han helst finna nybakade bullar, och nykokat kaffe med gott bröd på fatet. Och mycket riktigt så visste mamma som ju vanligt hur "psalmen" gick till sådana dagar här, så på plats var såklart nygräddade bullar och nykokat kaffe. Farbrorn visste oftast allt om alla på byn, skvaller och lite små kul att höra.. och han hade jämt några roliga historier som rörde bl.a slakt av både djur som folk så alltså inte så dumt med kaffebordet före jobbet. Vi barn började nog mellanåt lite olika tider i skolan och ja hade turen att ofta få träffa slaktaren. Tidpunkten för igångsättandet slakten kom nu på allvar och något skulle ju bli gjort tyckte inte minst pappa. Hela förmiddagen hade snart gått för surra ..och underhålla kunde gubben ... Nu började pappa undra på riktigt skulle "vi" inte ...ta och göra något ute på gården ... köttet skulle ju även packas och i ordning ställas.. okey då .. nu så maskade han sig äntligen ut ..men tråkigt för mig för nu var slut på det roliga… Men ah! Vi tar en kaffetår till, en till.. nu äntligen tycktes... men så drog sig gubben till stolen och bordet på nytt.. Jaha!!!! Var fanns brådskan nu då tänkte.. och hur skulle inte pappa tänka han som hade så många järn i elden och så mycket arbete på gården som skulle utföras före dagens slut. Surr, surr och min pappa blev mer och mer, minst sagt halvirriterad!.... Men så nu äntligen ut.... Nu… dags och vill säga.. gubbarna ut och raskt till ladugården och i med sysslorna. Åhh!!.. äntligen; för det verkade som att vara mycket spännande på gång och att få vara med i arbetet!!. Trodde vi ja…!! ....
BESMAN ”Rompdraget” en våg (besman) ett långt järnrör med siffror och vikter utmärkta med ett förare handtag. Hann inte mer än ut så snabbt skickade gubbarna iväg oss till granngården. Farbror Axels och därifrån till Farbror Augusts, där skulle vi låna ”rompdraget besman!”. Och farbror Axel sa med spjuver glimt i ögat: Nej det har vi nyss lånat ut till Augusts, och någon kilometer bort på byn var de också till Pauls. Nu skulle vi måsta fara över bron och långt var det att gå och springa. Och Brådskande så in i...... ja föresten var de så bråttom??….! När man såg hur det plira i ögonen på farbröderna i gårdarna och hur de ursäkta sig ideligen ja då gick snart ljuset upp… bluffen!!!. Såklart ville ju pappa och slaktaren arbeta ifred och därför skickade iväg oss barn till grannarna byn runt, .. överallt dit man kom så var besmanet utlånat till den andre grannen…haaa ha.. Köttets vikt måste ju vägas som alltid och ungefär lika mycket i påsarna. Vågen besman grejade detta och den lånades mellan gårdarna men här var mera att bli fri oss barn och besmanet var ju grymt tungt. ..... Som sagt bildligen benen och axlarna på ryggen!. Ja bara att lägga benen på axlarna som man uttryckte och springa så fort som bara tyglarna höll ”rompdraget” skulle in fort och fick inte dröja. ELÄNDES så vi fick bråttom! Lägga sån energi på att skaffa fram den där eländiga vågen, OCH nu speciellt när allt kul skulle ske!.. Typiskt!!!!….! ... Inne hos Augusts och framförde frågan?.. ”Lurbusiga” ansikten och lika svar som några gånger tidigare: Vi har återlämnat det till Axels eftersom vi blev färdig ganska fort idag!. JAA… JA ha!!,…så nu var bara att vända.. Hmmm. Snart lärde man sig in på bara skinnet hur de luriga trixen smiddes naturligtvis för att få bort oss, men alltså lite larvigt pinsamt. Minst en och en halv timma borta från gården, Ojjjj…. Och vi som skulle hjääälpa till i slakten! ... Åter hemma och arbete allt klart och gott skratt för gubbarna .... Så då äntligen hemma, gissa om skratt från gubbarna, det ekade och arbetet ja det var slut för dagen. Inte mycket som vi kunde göra varje fall inte här, så… vi tog ett råd med varann och sikte på något annat intressant istället. Man kan ju bara ta sig en liten undran över varför bönderna Natans, Axels och Augusts och Pauls lånade besmanet mellan varandra så precis jämt när vi på vår gård skulle slakta våra djur. Jo naturligtvis de fick ju fötter på oss barn till att springa halva byn motion, och alltså nyttan med nöjet och köttet kunde de väga ändå som jag senare fattat. Undra på att de skratta!. ?Ja faktiskt i slutändan fantastiskt trevliga minnen och så fick man träffa och lära känna en god förgrundsgestalt i byn med farbror Nils-Petter.

Varje höst kalkbehovet ett barn på tillväxt

Varje höst Nyupptagna potatisar uppväxtens dilemman min minnesbank

Sökte potatisar i deras specialgjorda låda visste var det fanns och
Ofta i källaren tätt intill lådan sträckte ner min lilla hand och fatt i doftade växten som grov och jordig men så doftande god
Tog upp potatis efter potatis vände och vände den som sökte efter
en specialdoft jag ville ha
Ofta varje dag gick ner spåret rakt in innersta rummet
Därför att jag hade funnit på håll doften jag sökte slickade likt katten,
slickade, slickade, slickade och njöt slickade och kände
det var så gott tänk om någon såg mig fick jag göra såå

Men jorden gav mig smaken jag så intensivt sökte efter
Man sa mig att det var kalkbrist tänket i min knopp som gjorde sig till känna i min längtan kropp....
Jag som var uppfödd på fet komjölk hur kunde jag sakna kalken så
Kalk en viktig beståndsdel som behövas men hur i hela världen kunde kroppen sakna kalk
när getmjölken feta komjölken, fetgrädde, messmör i grädden, mesta av det en liten tjej på tillväxt behövde.... ja men hon hade ju allt ...
Mysteriet med potatisen kalkbehovet potatisar sin special låda i källaren kvar....

I dag slickar i mig på ljuvligheter så ingen kalkbrist längre har

Månadsmötet Gudstjänst ; och med bygdens grabbar som publik

Handlaren i byn Ungdomstrivsel i Gudstjänst med grabbarna

Hos oss som familj brukligen på Gudstjänst så även Nyår och trettondagar. Jag gillade dessa högtidliga stunder för det var mycket sång gemenskap och annat trevligt vid besöken. Vissa händelser vid tillfällena som positiva inslag och sent glömma var Gudstjänster (tre mötet) klockan 1500. Dessa var inplanerade som sista inlägg för dagen och där man särskilt skulle rikta sig till bygdens folk som specialinbjudna och här då för en annan såklart ortens ungdomar med mestadels pojkar. Handlaren i byn som servade med allt vad mat och fika berörde besökare i kyrkan gjorde alltid möjligheter dessa dagar för oss ungdomar fjorton femton år runt att under dagen handla; blev så att dit gick man ofta vid tillfällen mellan gudstjänsterna och köpte godis. Köpmannen hade så mycket gott att välja på bakom disken där vi fick möjlighet välja det goda från packade godis lådor i sin affär; Var ju också så att han dessutom hade så trevliga pojkar som drog och med den primören tillika rätta godiset så dagen fortsättningsvis totalt räddad och kunde ju inte bli annat än bara sååå bra.
.... Ett tillfälle med grabbarna; Varje månad var alltså denna församlingens dag i månadsmöten där då oftast byns grabbar vid tre möten som flitiga besökare. Läktaren var nästan helt fylld vid tre på dagen. Grabbarna bänkade och som på rad trädda på snören så kunde ju inte vara bättre för trevnaden och gemenskap så kul och inspirerande alltid och hur roligt varit om inte killarna dykt upp? Varför just grabbarna så trogna besökare just dessa dagar så klart för att vi tjejer var där och där de i förväg plirat fram bus för oss senare. Vi tjejer skulle med övriga vara med i strängmusiken som det kallades och det visste killarna.
.... Huvudbonad.. Vid den här tiden var vanligt med en slags huvudbonad för att kunna få delta i sången alltså vad göra än inget annat pula på sig hatt eller basker näst intill ett måste. Före uppträdandet såå.. hur satt nu eländet baskern på, typ?.. minns vilket bestyr och hur jag höll på länge för att få den så rätt och stiligt som möjligt man skulle ju vara fräsig och snygg såklart. Mycket besvär men till sist så äntligen ändå fick till spektaklet riktigt hyfsat och väldigt snyggt till attraktiv.
.... Tid Gudstjänst och räddad av grabbarna ; Sångglädje och bekräftelse. Bänkad där nu gång gången start till gudstjänst. Nere i kyrkan som sittandes spänd startklara; tankarna nu inte så mycket för helheten i gudstjänsten precis utan givetvis på att snart kören som skulle äntra estraden. Varsågod sångare och väl där framme så blicken upp på läktaren och det man nu först såg var ju mycket riktigt pojkgänget som på plats ..wow alltså; gudstjänsten räddad!!!.. smilbanden så här efteråt. Grabbarna som titta skratta och blinka de hade ju så kul men hur skulle nu kunna koncentrera sig på sångledaren och sången när läktarens besökare mycket mer intressant. I fröjdekickarna som sannerligen rakt in så som smort på enbart trevlig koncentration där försökte i stor inlevelse vara så intresserad som möjligt av sång och ledare. .... Sångledaren.. Måste ju varit rena drömmen för sångledaren med så mycket ungdomar; För med så entusiasmerade ungdomssångare med övriga äldre så enbart så klart en glädje. Ja intresse från publiken kan ju inte annat än smitta sångaren på glädjeyttringar; och tala om bekräftad;.. Och dessa glada livgivande killar var ju rena injektionssprutan med att oftast som vanligt denna glädje hålla i sig tills nästa månadsträff; super mitt i prick alltså. Påstår att tiden fram tills den där "nästa" månadsträffen församlingen ibland som väldigt lång; tror jag det;.. för träffarna gav ju så mycket gott på blandat. Viktigt med gemenskap och trivsel i än vilka möten folk emellan, så även för ungdomar i som här kyrkliga tillställningar. 
.... Snackis stunder.. Efteråt när överstökat kyrksalen så många stunder nu i roliga minnen på härlig gemenskap upplevelse och trivsel efteråt. 
.... Handlaren till byn med sina grabbar. Räddning för väntan tills nästa månadsmöte när så handlaren till sist framöver äntligen igen dök upp i byn med varor då för annan att såklart få träffa grabbarna. Tänk så enkel och kul glädje och vem inte tro en trogen kund då, om inte jag. Tala om att godiset smakade så mycket mer gott och intressant att inhandla. 
.... Oskyldiga estradevenemang i det förgångna men som så kul och tämligen okomplicerat minne. Och det som upplevdes i barn och ungdomsåren här var så tillräckligt och ett sannerligen förgyllande levnadsliv på var dag. Detta gav både bekräftelse och trygghet där övrigt egentligen annat inte av så stor vikt för på så vis att kunna leva livet i så mycket glädje var tillräckligt och räckte länge långt framåt. Ungdomsminnen som när man nu ser och summerar tillbaka på; Mycket fröjdfullt.

Uppsala katedral Linnes trädgård pärs med nattvard i putsade silverskålar

Pärs med nattvard i silverskålar Resa Katedral
Resan till en av landets kända trädgårdar Linnes Trädgård som en mycket intressant natur skapelse. Inte nog med den utan även besök i Uppsala Domkyrka med en nyligen utnämnd Biskop som nästa dag skulle predika i Nattvards Gudstjänst. Troligen så, att dagligen förrättades små Gudstjänster bland annat för utifrån besökare. Domkyrkan var en underbar upplevelse där jag speciellt så fascinerad i att se på de urtjusiga formgjorda mönstrade fönstren, och fantastiska mindre små inrymda kyrkorum med förgyllda estrader, och altaren. Inte förglömma alla utsökta ljusklenoder, gnistrandets guldjuveler som alldeles otroligt tjusig, och där intet som tycktes i något slut.
... Sällskapet hade nu vandrat längs med blandade gågator sett in i byggnadens flesta mindre och större skatt gömmen. Berörd på helhetens utsmyckning och dess travande så nu alldeles uttröttad. Kompisarna som en del tycktes i valven vara så otroligt intresserad av Kung och Drottning gravar från 12-1300 tal och framåt syntes som tämligen oberörda på trampet där trampet på sevärdheterna tycktes av högsta intresset.
... Dagen nattvard.. Nästa dag skulle vi tidigt infinna oss som sällskap i kyrkan, där skulle nu med annat förrättas Gudstjänst med nattvard. Folk nu som tillströmmade både som besökare och inbjudna. Nog för att jag tidigare gjort resor på blandat men aldrig skådat dylikt på ståtligheter av kyrkor. Och regler i en katedral som för mig nu minst sagt var svår. Började i folkmängden och på gång till våra platser att ännu intensivare fundera över beteendet av nattvarden och som senare skulle visa sig nog i lite humor för de som möjligen såg på. Hur skulle alla bestyr fortskrida, och kunde ju inte göra bort mig i fråga om fortsättning av följande vad gällde intag nattvarden, det borde väl ha kunnat hantera innan före besöket, jodå ..
..... Tid för intåg.. Ser på klockan att stunden för gudstjänsten och platser nu som skulle intas i salen längst fram lilla valvet var slagen. Här gällde att ordentligt studera kamrater i sällskapet och gången så möjligen att inlära mig i, hur de vana handlade. Så många fina propra och kunniga människor och som sagt där jag i sådana förnämligheter och med liten eller ingen vana tidigare, pinsamt och sicken test. Korets kyrkorum med vördnad. Så tyst och andäktigt så det minsta lilla ljud som knappnål i golvet hördes, nattvard i sådan vacker katedral kändes speciell. Hur nu än tankarna så proffsiga skridandet som andra och bänkade mig. Stelt och propert utfördes akten. Vad vår Herre, tänkte? Hela tiden inne i djupa tänket omigen som där tack och lov ingen kunde se.. Tagen av stunden.. Spanande blick mot utgången men oj så långt den, ifall ut, så långt. Ändå en glad när jag tänkte på att få vara i denna gnistrande ståtliga kyrka, och ett privilegium. Blicken fram nu mot podiet där nattvardsbordet som ståtligt glänsande vackert dukat. Någon som jag kände intill skulle med kollegor efter predikan dela nattvarden. Hoppades innerligt att, just hon, arbetskamraten, som skulle räcka mig, putsade otroligt vackra silverskålen, med vin. Nattvardsbrödet med liten mini predikan som enligt ordning före men inte precis koncentrerad så att höra blev det inte värst mycket av för mig inte, kändes bara så skakig och högst i allmänt okontrollerat läge.
... Placering ringcirkeln.. Här så då nu samtliga "rätt" uppställda inordnande i ring beredda gällde och hänga på nu.. nej då inga missar som fick synas. Egentligen borde inte varit så svårt detta för jag hade ju tidigare varit med och deltagit i nattvard fast här på helt annat sätt än i min sedvänja. Och efter gårdagens studiedag så nu i mest som i en önskan av att sova vi hade haft så kul med bl.a nattsudd..
..... Delningen brödet ... skärpa sig nu! Hon som jag hoppades skulle komma med bröd befann sig inte långt borta. Gode Gud!! ... och hopps så alldeles inpå.. inte tid för frågor här inte allt som bara måste, fungera!. Så rätt som möjligt tycktes nu väl förberedd och därmed ett fast säkert grepp i oblaten. Snabba hand rörelsen munnen snabbare snabbast tugga och svälja .. Men, oh, oj magen.. som i ett yrvaket uppvaknande ser mig omkring jaha,.. hur gjorde de andra nu då, så dags då? Blicken stirrigt och där som syns mig övriga i sina händer med bröden vackert vilandes. Oh mitt bröd tänkte hade ju inget eftersom redan svalt och kunde ju inte gå och be om ett nytt heller hur skulle det, liknat? Minst sagt magen stora klumpen aj, aj, aj.... Om öppning ner valvet så hade fått försvinna en sådan befrielse. Pust..
... Vinet.. Nattvardsvinet med nästa pressade moment där nu min tur för vinet. Där igen hon räddaren. Försökte sätta synfältet stadigt på henne och gnistrande kärlet hon bar. Blickarna, sekunder, väl inte.. kan väl inte dricka ur den fantastiskt tjusiga blankputsade silverskålen?; går väl inte; Djupa koncentreringen, vad? Inte vink eller annat.. snälla, fanns någon som kunde tala om.. skulle jag dricka eller; Rinnandes dyrbara tid där svetten bildligt ner för pannan i droppar. Sanningens ögonblick. Där hon nu står igen mitt framför mig och där jag med en säker handberedskap på iller snabb instinkt doppar ner fingret i skålen och direkt därpå munnen för att suga, droppar blev det solklart vart fall och viktigast ändå väl det ärliga deltagandet. Återigen och tänket om golvets öppning ändå visats sig så bara hade fått försvinna; hur skönt inte det varit. Grymma pärser som nu äntligen överstökad!.. Tro kamraternas tankar säkert många som såg det komiska och högst minst sagt pinsamma för mig. På eländet så kändes i lite professionellt ändå för visade ju direkt inget utöver fadäsen med fingret på nattvardsvinet om någon större okunskap vart fall inte som så mycket som upplevdes .. kändes som i att ett slags okey!. Herren i nåd och tröstens tankar om att en nådens Gud som förstod lilla mig.
.... Slutkampen lycklig Utgången på led och frågan i djupa veck inom som grunnade över hur många som, nu inte, hade sett? Skulle någon komma att säga något om det skedda? Nej då tack och lov ingen som visade minsta tecken till åthutning eller så alltså jag då en lyckligt nu befriad lite o inskolad besökare som med övriga börjat lämna kyrkorummet. Glad, med rak rygg så spatserade nu likt andra stråket utgången, bara det att de flesta på människor här var ju vana kyrkobesökare, och vanan åtskilligt, på så många gånger mer i sådana stora sammanhang än mig, därmed dessutom så mycket mer kunnig på att följa högkyrkliga ordningar. Lyckligt slut på resan och vistelsen i den stora staden med en underbar trädgård, kyrkobyggnader och med minnet nattvard i silverskålar.

/ 2009 /läst 73 gånger

Bilbärgningen golfen

... Hade bestämt under dagens gång att jag skulle åka och handla, ganska mörkt hade hunnit bli så bara att snabbt ge sig iväg och nu var uret runt 15:30. Skulle även i den vevan besöka barnbarnen. Gubben tjatade tidigare att ”åk nu så det inte blir så mörkt”. November är både som vi vet en mysig och lite skrämmande månad, korta dagar och kulna figurer. "Svinhalt" var det ute och med mildväder med nollan på snötäcket i regn, rent livsfarligt.
... Sätter mig säkert i bilen startar och runt i en liten kana, jaha lite halkträning tyckte. Kommer mig hjälpligt efter vägendär en bit från grannen i sakta glid tänket att hålla mig på mittsträngen så inte skadar bilens underrede för den är minst sagt låg.
... Hopps, så helt plötslig farmor ordentligt nere i diket där vänstra sidan av vägen blockerad och näst intill helt avstängd, ja ha, högt för mig själv, den resan det. Ut och ringer gubben min, jodå han skulle kliva i stövlarna och komma med skrållan, traktorn! Strax inpå så ringer jag mini fru stenmark, om, att inte kommer något för hamnat i diket; ja skickar gubben säger hon direkt, tack!!.
……Halkbana och träna!.. Går till en av grannarna och informerar händelsen där han med lite plirig uppsyn och kommentar typ att ”du skulle nog behöva träna lite halkkörning”, jo men det var ju det jag gjorde nyss, tyckte;.. ja, jag får nog sätta träning i system lite mera framåt vad gäller bilkörning och ishalka här … haha småkul mitt på allt.
... Börjar halka mig upp till hemmet med en svag belysning av pannlampan som sitter dåligt.. sakta in till farfar som inte nu skulle behövas där ute ja men så bra då…. En stund senare Emanuel framme och på vägen nu med fyrhjulingen och där även en av våra snälla grannar till sin fru som blivit ståendes med sin bil, kommer till vår hjälp. Ännu svartare blivit och halt så in i baljan.
... Karlarna resonerar att nu måste till en traktor där då vår fina ”skrållan” som nu skulle få visa upp vad den gick för, och alldeles en utmärkt god hjälp här. Nog för att hon har lite brister hjälpredan vår men med snöskor och hel del styrka, så likt en stark ”pålle” förr i timmerskogen. Skicklig chaufför som kopplar en stark lina och med ett hej och hå, som där efter en stund senare bilen på vägen igen. Ja, så skulle ju farmor styra, ratta, så den höll sig på vägen hm; hur det nu gick var nog mera i uttrycket man sade förr "`n per bredave hjalplös", tur att grannen där och bistod en lite minst sagt, skakig mor. Sakta drogs bilen bakåt å Gud hjälp; plötsligt skriker grannen ”se upp du tar postlådorna”! Lillebror och grannen och farmor grejade allt till sist; ja vill säga nog var det mest ”gubbarna” som grejade med bärgningen.
Lyckligt uppe på gården körd av lillebror så kunde nu pusta ut och bilen och allt manskap klarat sig, viktigaste att ingen gjorde illa sig sa snälla grannen, ja så sant även lyktor och annat där möjligen liten skråma fram hö, men.. det grejar storebror Petrus. Tack och lov att allt gick bra

/ Farmor. Den 18/11 2016

Förlorade ägg

Hönan pickar glimmande korn till nyheter.
Vid lunchtid så är det dags som vanligt igen för lite mat så jag går till kylskåpet och hittar bland annat mina goda kroppkakor. I vevan tänket ju köpte in 6 ägg i går som finns till att koka och för annat. Brukligt vet vi ju att ägg är både mättande och nyttigt och finns ägg så går det alltid ordna något ätbart; okey ..; då blir kroppkakor med smör lingonsylt och ägg med grönsaker till lunchen; På vägen till kylskåpet sjunger en strof av sången ”tänk vad Gud är god ändå” grepp äggförpackningen som i ett huj ner dunsar i golvet med fem nu förlorade ägg på ett oåterkalleligt krasch ..; mina dyrköpta som här nu i ett enda flyt!!..; men Gud dååå;  ja han inget mindre god för det väl ingen anledning tvivla här inte ...; Vad nu an ? .. .Av någon anledning så förs jag nu till musikens värld med bl.a. kvint toner som lite passande här på förlorade ägg sjunger väl en strof dåå, "maträtter och annat kan den väl passa in för stroferna ”gå du Axel efter Bertils fiskar”, ” följ alltid Cecilias exempel ”o.s.v. ja löser sig; sång i frustrationen alltså!... Älskade höns: Direkt tanken på våra älskade höns som i ständig produktion på slit och instinkt och där som ofta i barndomen kunde bära in varma sköna ägg från reden de låg i. Finner på en egen kvint strof här som jag tycker passar perfekt för nu mina förlorade ägg ... Hm ..Förresten; Och jag som ...Nej får nog ge mig nu till affären för nya inköp;.. Lär nog inte kunna värpa några egna mer inte klar nog med det .. !! Ja inser det! ..Min påhittade ägg strof får bli ”En god höna värper varma ägg och pickar glimmande korn ständigt; till nyheter”; får väl se om det blir något nytt på nyheter av den varan men klart är att jag ser fram mot fräscha nya "äggkorn" hur än blir;.. och det går ju att picka och värpa även fast att man är utan tupp har jag läst på nätet.

Läst 102 gånger

Så gott med kall potatis till kallrökt spånskinka

Så gott med bl.a. kall potatis på nattkröken Delsbo kallrökta a'l spåns skinka ett toppen. Kommer från Ica och så gott på nattkröken. Delsbo kallrökta skinka och kall potatis till, hur super gott som helst. Tätt som ofta måste till affären och inhandla betinget. Detta goda som påminner om tider från mitt barndomshem och skogskojan min pappa befann sig i, och grannar där man karvade i sig a;l rökta köttet, den maten ..med lite grönt och rött och annat små passande till, så ett rent himmelskt halleluja moment ..Ja se livet ska ju njutas! ...
Så ska man ju sova åxå efter; jo men det brukar lösa sig allt, en rolig bok med lite kul sååå går nog ordna det. Får nog nästa dag ta och gå in på Ica efter att ha varit i kyrkan; där kan ju faktiskt bli riktigt trevligt med skön musik och folklig trivsel. Jag ska fråga där om jag kan får ge lite sångligt juligt före julen...det vore kul...Men Corona satte stopp.
Som sagt ... alspåns skinkan är ett fantastiskt tips måååste bara ha mer av ...men så lite i förpackningarna tycker jag och jag vill ju alltid ha så mycket av allt ...fy då, skämmes; man ska ju nöja sig med lite sägs det ju........
... Allt nog Sov gott nu och dröm sköna drömmar....  GOD NATT

Fri vers Publicerad 2020-11-14 23:17

Corona lite otäckt

 Det går förkylningar med feber här omkring men på 1177 sa man att behöver inte vara i karantän även fast med lite feber och är ju då oftast en infektion. Sköterskan sa att vi måste lugna varandra lite till mans och allt behöver ju inte vara Corona menade hon.
Skönt som sagt att inte behöver vara i karantän. Hålla avstånd, tvätta och sprita händerna och följa myndigheters rapporteringar och övrigt följa förloppet om man är lite förkyld och febrig. Jag känner mig trygg fast såklart lite otäckt men tur att känns ha en grundtrygghet... Och så honung från egen odling ett bra botemedel.

Tunga vård arbeten då som nu

Tunga vårdjobb i totala urvridna orken Läkeörten sömn med gulliga gryn Förtext: Så var det då men är det bättre nu för vårdpersonal i vård och omsorg av människor? ———————
... Mina inre rum likt urblåsta salar skalet fight kämpar till land .. flygnings flänger flängandes rummen salar hoppet ännu tag mångens hand Jobb alerten passandes vara samma gång här som där inte ner baken nudda fylla fattas vanligt jämt som ärIn till henne skyndar oj vad nu då .. aj, aj, aj vad an här blir näst systeryran taget hur då därpå svårare urvattnad väst. 

Luftballonger snarlikt spridas färder skynda irrande spel, yrkesstolthet; Sockerdrömmar iver känsla själen tro stora guldet stretandets bet? Tempen högre som nu ilat 39 åter igen hjälp mig hur mer orka stretet på ännu ny en liggandes säng ..

Snabbt jobba flit ivern ännu mera hinna, trött i urvriden och med ångest klam. Feberdamen tyckas som mer lutande neråt snabbast hjälpa likt det fortaste minsann ...

Bordet; riktad sked in maten fast inte riktigt här som hittar fram; hjälp in mat munnen rosendrömmar hoppet, damen som nu aningen upp lite kan; Undrans blickar i takt som ekoropet tomma ljudet klingar i tomt på klang .. åtgärdstag söker mer för orka kvällen tätare möjlig ork i det möjligt kan?

Maten stoppar svälja önsknings vågor; damen tystnat som nu tyngre ur led; drömmens tankar rasten vila rummet, oftast den som i sovande dvala, plumsars lyckosed. Enbart vilande örten som hägrar hägring vilan i säng stupet den. Som likt flera års dröm läkning ”luren”; där slitet tärande och nu ännu större längtan hemmets säng.

. Tjänarslavar flertals kollegor förflyttar springet, järnet i ett trampar på med lite rast, och hur vila och någon som vet hur slut svetten; ..springa, springa, springa, fortare med mera hast Chefspositioner, chefer, löner, yr vimsa gänget i ingen sans och vett; tanken rättvist vård arbetsfolket ... och bonus som någon gång, gett?

Tunga springen klartiden längtar räknar in i tysta illvrålets slut ... Mitt hem en näring, sömnens vila där bördans tyngd från fängelsehålan för dagen slut. ....

Sist aftonen landningsbanan hemmet kära hemmets ljuva mys ljuvliga gott. Nått till älsklingsbarnen trivsel skänka mamma borta som upplevs likt hemfrids brott. Hemmet glad för nytt att orken livet, pussar på våra gulliga älsklings gryn Pömsigt trötta sorglös natt oss börjat skrida sömnens himmel i läkeört från skyn. 

/1995 Fri vers (Fri form) av rasg VIP Läst 160 gånger och applåderad av 1 personer Publicerad 2015-02-09 15:45 * Skriv en kommentar * Skicka en privat kommentar * Skriv ut * Spara som PDF Bookmark and Share

Kugghjul i samklang

Ska klinga rätt!
Utan att för djupt forska i så ser jag två kugghjul som har i uppgift att leverera, fungera med varandra. Har varit fascinerad av det tingen på museum, och liknande som viktigt för att t.ex vattnet ska drivas runt dess funktion. Finns ju mycket som går att nämna; ämnet kugghjul ... Vart fall! Funkar inte balans rutinen så stannar verket där inget händer.
I min hembygd och såklart genom gamla tider samhällen, landsortsbygder etz. där byar försågs med vatten av kraftverk på bl.a kugghjul var dessa ett av högsta i vikt att fungera om det inte fungerade så stod ju kraftverken stilla där vattenförsörjningen var noll och intet. 
Intressant betting.

Ord mitt arbetsredskap

Dejta; synonymer och betydelser av ord

Viktigt vad man syftar till med ord och benämningar på vilket sätt lägger sina ord! Som vanligt så har jag ”giftet”på ord och synonymer nära mig som mitt arbetsredskap. Faller då ett nytt ljus över ordet ”dejta”, som har legat i ”bakhuvudet” men särskilt då i dag lite mer.
Ser att det ordet går att ha i flera infallsvinklar på. Ett exempel;.. så kommer jag att ”dejta” några i min kärnfamilj på deras samma födelsedatum framöver, blir bara olika dagar jag besöker dem. Och tänk så många hjortronblommor jag har ”dejtat” genom livet; ja ; så nog för allra flesta antar jag. OCH hur har vi inte genom Corona viruset covid19 sannerligen dagligen ”dejtats” stötts nötts och blötts genom media till möjligen lite på leda nu.

Mitt hår i pärlor glans 💦💦💦💦för Nobelfest och slottets bal

När drömmarna är slut så.. tappa aldrig drömmarnas vision

Jag tvättar mitt hår i pärlornas glans..
Inte visste jag att sådant schampo som fanns ..
Tänk både pärlor, och glans tvätten hår i pärlemor ...
Fattas locka tången och fransar fram, guld, gyllene skor

... Stunder unika gnistregnets stilar ständigt med ...
där stilen för bal här och för fest jaaa minst, min sed
Endast glitterklänning och skor som fattas så nu ut på jakt
... Till balen tänkt mig gnistra guld🌟🌟🌟🌟 likt känsligt... kravatt ...

Nobelfesten sedan önskan kunde att gå ...
likt som i bröllop ljudlöst skridande, tystnad ..fram på tå ...
... Med min kreation gnistrande bordet så med min man ...
Lotsas stiligt slottets salar där föras fram
Leif Kronlunds orkester min prins och jag valsens gir ...
Ut glitter salen där minst flera valser kvällen blir ...

——————— Ps/ Minns hur förvånad jag blev när jag såg hur håret glittrade likt i pärlor
jag hade ju köpt vanligt schampoo tyckte.. men lite kul blev och därav dikten och fantasi om bal på slottet...
Låt ” din” fantasi flöda.. ha kul /Ds
22 dec. 2009 

Livet inga tillfälligheter.. förutbestämd

I tomrummet väljer tillfälligheter som en gåva i nuet
... gåva i nuet ...

Livet förutbestämt...
Livet ”tillfälligheter” sägs av många ; Men livet är en gåva som är förutbestämd och som jag väljer nuet att leva på, i tomrummet;
....Kärleken och Livet; Lever på hopp och tröst och tar emot och in kärleken som en gåva idag... I min bibel; störst av allt är kärleken ————
🌿
... Livet ett liv som formas.. lever ..
liv ..liv; bortom stjärnor och hav.. Liv
inget påhäng av falskhet; lögner
.. Liv ständig gåva för den som till gav ..

Många tolkar livet som tillfälligheter ............
Valet att tolka livet som ”tillfälligheter” är svåra val, där ens livsval är en
stundens Nu på Liv som en gåva, av Tro på att; det finns en Gud som förutbestämt, ens liv som gett livet som en gåva till oss, att vårda. ......

... Uttalet "Råkade bara”....
Tråkigt om livet måste förbli så att det tolkas som på oftast ”tillfälligheter” ”råkade bara;” .. Liv som tyckas vara att leva på beslut ”mänskliga möten” som likt "inget som var typ ”råkade bara” att det skedda som en ren händelse som uppstod likt som virvlar som bara drog iväg ..;
... Min åsikt! NONSENS! Finns alltid en orsak i det som sker.

... Sortera och lämna som tillfälligheter Märkligt!...
Märkliga betingelsen; Som att lära sig välja sortera och lämna; och att livet bara som slags chimär, för att lämnas ..
Tillfälligheter;.. tolkar och vrider, ja då att det mesta tyvärr inget är;
.. Tragiskt!

MITT val! Men... Jag väljer "tillfälligheter" som God ingrediens på mitt liv!! ... Livet ÄR...Och Liv ÄR starkt En gåva NUET; alls ingen tillfällighet och chimär;.. !.
.. SÅ för ro i min själ är lätt göra valet i gåvans stund
......Väljer att ta till vara på stundens, nuets gåva; ..
.... OBS... Ifall tillfälligheter; Ja då är det mesta en ren lögn och mycket lite av en ro i sin själ .........
Från ovan därför; Min bön före ”blund” till ett hopp och tro med tröst i tomrummet
.. Be för min tilltänkte om nu livet skulle bjuda mig så och om att ..livet .. INTE är/ var en tillfällighet, utan en Unik Gåva för varje, att i nuet ta in och vårda.

Publicerad 2020-12-11

Livet som i en cirkel inga tillfälligheter på en skapelse

Livet som i en cirkel inga tillfälligheter på en skapelse

Senaste kommentarer

31.01 | 12:15

Tack Dennis! Så trevligt att du besöker min hemsida och kommenterar med värmande ord. /Tack Rakel

31.01 | 11:11

Fantastiskt fin hemsida Rakel Fina bilder och dikter