Sälgens nytta

Min webbsida

Rakels Hemsida

Sälgens nytta i naturen

Sälgens nytta i naturen
Sälgen då som nu med nytta både för djur och natur.
Sälg är en förunderlig växtsort och ett av mina mest spännande trädarter inte minst i vårtid. Finns i nordligare breddgrader.
...Kära vårbestyr då för ett barn
Varje vår hade jag mycket kära bestyr med det speciella trädet, trädet var så skönt att beskåda så jag kunde aldrig sluta med att vara helt betuttad i dess särart. Trädet hade knoppar som allt vartefter våren mer och mer visade sig som mjuka skönheter av sidenart för ett barn beting ljuvlig i att följa och plocka. Dessa njutbara knoppar fram till "gulliga mjukisar" var ett rent magiskt mysterium dessutom tyckte att de bar på en slags härlig doft som trädets sav avsöndrade.
När den helt färdiga knoppningen blommade i tillväxt på skapelser som mjuka "kissemissarna" så lockade de små underbara varelserna en särskild ton i mig på ett fast beslutande till förvaring och som i ett oändligt beskådande och kännande om och om igen där tiden stod som stilla. Och till att rulla och känna in på dessa skapelser ja det var ett helt under tänk så kul att alltid varje ny vår trycka och klämma miraklerna som i förnöjsamhets känsla befann sig i inget slut;
Dagarna efter att jag hade plockat ner viden bollarna som jämt från trädets grenar varligt pysslat om och lagt i en kopp med vattnen, ställde jag om kvällarna alltid koppen nära intill sängen för jag ville ju ha uppsikt så nära som möjligt och där fick ju ha dem ifred för syskonen. Även skulle underverken sparas i det längsta och med tänket att om i lite vatten så var av stor betydelse detta för liv och på tillväxt; ja se barns tankar. Torkade och gosade, kände och beundrade dagligen där till sist före släng tröst i att gick ju plocka in nya som tur var en ny vår. Man fick liksom aldrig mättnad på mjukbollarna men ändå ganska enkelt till sist i att besluta att nog klart i upplevelser på små kissarna för den gången av vår. Hur kunde dessa unikum vara så speciella och mjuka hade likt som våra gårds katter mjukaste päls runt om sig, ja senare som med allt annat lärde man sig att detta var en fortplantningsprocess på förutsättningar nytt mjukt fröaktigt för spridning.
I skolan.. Jag tog ofta upp mina funderingar med fröken i skolan där det var så intressant med hennes förklaringar.
.. Nyttan i naturen; för bin och humlor skalbaggar mm.
Dagens lite tråkiga gallring på avvekningsplatser i skogar och hagar har reflekterat lite runt omkring på inte minst eftersom att vi var biodlare i så många år. Skulle vilja slå ett slag för hur viktig sälg är för våra bin och natur! Vill man gallra sälg måste det gå att göras något mera varsamt sätt men tyvärr syns som oftast att man inte vill ha sälg på sina marker och där man tyvärr betraktar trädet mer som skräp. Synd detta för även med tanke på skalbaggar där mer än 200 arter av baggarna livnär sig på sälg är trädet en mycket god näring..; alltså gott för baggarna och för nykläckta bin och humlor. Trädet bör få ha sin fortsatta rätt till sin existens och finnas och som småskog ostört få växa i hagar och skogsbryn. Trädet stör inga andra träd och gör ingen större skada för något i skogen och alltså inte för oss människor heller tvärtom en stor nytta. Hopp om fortsättningsvis att rätt värdera i ny syn på denna värdefulla växt och bedriva en varsamhet för helhetens ekologi i sitt välbefinnande.
Övrigt nytta.. sälg nyttig även med sin bark för medicinska bruk. Sälgträdet har en bark där man kunde/kan utvinna ämnen för salicylsyra läkemedel på ett av största producent, pollen och nektar som mycket viktig för naturens alla arter. Man kan tycka att skogen skövlas onormalt på stora mängder, vinstsyftet poängen ja tyvärr!!.. MEN smådjuren och naturen då ja, de som gråter.. Varsamhet framåt alltså!
Ändå fröjdas över våren! Förnöjsam över de träd av sälg som trots allt finns kvar där de med sin särart kan få vara med och sprittas i nya knoppar om våren som för egen del min gård; verklig triumf varje vår på trädarternas grenar i sina, knopp spritt ljuvliga ekologin sin gång. GLAD VÅR

/Fri vers (Fri form) av rasg Läst 176 gånger Publicerad 2019-04

Senaste kommentarer

31.01 | 12:15

Tack Dennis! Så trevligt att du besöker min hemsida och kommenterar med värmande ord. /Tack Rakel

31.01 | 11:11

Fantastiskt fin hemsida Rakel Fina bilder och dikter