Fårhagen

Min webbsida

Rakels Hemsida

Fårhagen med nappflaska till utstötta lamm

/Från min barn och tonårstid med syskon på vår gård. 12 - 15 årsåldern. Fåren och baggar hämtades i Norge. Fina djur men grymt mycket arbete. När de bröt ut sig från hagen och vallen de betade var det väldans arbete att få hem djuren igen./

****

Får hade vi och inne i ladugården, där i fårhuset låg tackorna när de var dags för dem att lamma. En del av små lammen hade ganska snart efter födseln av ren otur kommit utanför fårhuset och obönhörligt utstötta från sin mamma, grymt att se och speciellt när de inte kunde komma in till sin mamma igen. Stackars de små söta lammen. Tur att flertalet av de gånger lammen föddes så tog mamman dem till sig ändå varsamt och direkt började sköta och dia de små.

Efter att utstötta lammen kommit till världen så visste vi barn att i familjen nu skulle bli jobb för oss under sommaren och som skulle få börja att dia lammen med flaska, så på så vis så skulle lammen få mat och födas upp. Vi behövdes nu mer än någonsin till uppbackning där till en början var riktigt kul men med många di stunder efter ett tag så nog lite besvärligare. Hur än besvärligt så när man väl i gång med nappflaskan blev det riktigt riktigt kul och intressant.
Om sommarmorgnarna tidigt när det nu var en ny dagstur som grytt, hörde man de skrikande lammen av hunger i hagen, bräkte och skrek sådan höll för öronen skriken som ekade långt ja långt bort ända in i sköna bädden. Låg i varmsängen i det längsta och hoppades att de skulle sluta att bräka och att någon av syskonen som skulle låta sig först gå ut, men inte då, bara för en annan att kliva upp klä på sig och in till hagen. Som tur var så var flera av oss syskon som kom överens om att vi skulle avbyta varandra och gå ut var sin gång på så att vi kunde avlösa varandra i sommaren för lekar och annat. Att dia lammen skulle ju även vara plats för lekar och frihet med annat under dagen.

Mjölkningen av korna med gräddmjölk på diandet av lammen
Snabbt var att fylla i diflaskorna efter mjölkning av korna och till brädden skulle flaskorna fyllas därefter fort, fort till skrikande små lammen. Trångt och bökigt var det även där det kunde vara tre fyra stycken som skulle matas där mycket av mjölken som rann bredvid flaskan när de drack. Gjorde inte så mycket med spillet utanför flaskan för det som de fick i sig var rena tjocka grädden från kospenen.
Lönen och tacket som vi fick var ändå tjusningen i allt för i att se skummet från munnen där små liven ivrigt sög i sig och hur tjock dom blev och som ett bevis på hur god mjölken varit och inte så lång tid att dias, var rena fröjden till  ledigt efteråt.
BLÄ... Efter att de att alla små lammen fått i sig mjölken, var dom som tjocka runda bollar och en ljuvlig syn att skåda. Noterades att under tiden man matade så istället för bä så hördes blä ett slags förnöjsamt uttryck med mjölk fullt upp i halsen. Ja, hur de kunde vara så med ljuvliga lammen.

Trots allt jobb denna tid med mycket av sommarloven i fårhagen så hade vi barn ett härligt sommarlov sammantaget på tjusning vi hann med både lammen att bada och leka i lekstugan ja mycket annat i varma minnen.
Härliga somrar på barndomsminnen.


Rakel Stenmark (Grahn) 2011

Här matas lammen på en åker där jag är fotograf.

Här matas lammen på en åker där jag är fotograf.

Senaste kommentarer

31.01 | 12:15

Tack Dennis! Så trevligt att du besöker min hemsida och kommenterar med värmande ord. /Tack Rakel

31.01 | 11:11

Fantastiskt fin hemsida Rakel Fina bilder och dikter